снимка pexelsПреди дни Бойко Борисов обяви, че ако ГЕРБ управлява ще

...
снимка pexelsПреди дни Бойко Борисов обяви, че ако ГЕРБ управлява ще
Коментари Харесай

Готвят план до юни за въвеждане на еврото

снимка pexels

Преди дни Бойко Борисов разгласи, че в случай че ГЕРБ ръководи ще одобри еврото. 

До края на тазгодишния месец юни би трябвало да бъде основан проект за въвеждане на еврото у нас, което се чака да стане от първия ден на 2024 година.

Това стана като с постановление правителството одобри промени в Постановление на Министерски съвет № 168 от 3 юли 2015 година за основаване на Координационен съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната, заяви.

С тях Координационният съвет (Съветът) ще може по-пълноценно и дейно да извършва функционалностите си, свързани с реализирането на практическата подготовка за присъединение към еврозоната. Промените са ориентирани към прецизиране и допълнение на досегашните разпореждания за функционалностите на Съвета, като задачата е обезпечаването на качествено ръководство и съгласуваност на подготвителния развой и на експертното осъществяване на дейностите, нужни за сполучливото въвеждане на еврото в страната, оповестиха от държавната пресслужба.

Заради основната роля на Българската национална банка в процеса на подготовка за участие в еврозоната, измененията плануват шефът й да заеме поста на съпредседател на Координационния съвет, дружно с министъра на финансите, а финансовият министър остава народен координатор в процеса. Има промени във функционалностите и управлението на работните групи към Съвета, които са виновни за координацията и реализирането на подготовката за еврозоната, най-много в региона на банковия финансов бранш – например в границите на работна група „ Пари, платежна инфраструктура “ се основават три подгрупи, ръководени от тримата подуправители на Българска народна банка. Останалите промени в работните групи са за обезпечаването на по-голямо сходство с актуалните потребности при подготовката за еврочленство.

Съветът ще се съветва с Консултативния съвет по финансова непоклатимост, основан по Закона за Комисията за финансов контрол, за дейностите по подготовка за приемане на еврото, ориентирани към рационализиране и повишение на успеваемостта на надзора върху участниците на финансовите пазари.

Предвидено е до 30 юни 2021 година да бъде създаден план на Национален проект за въвеждане на еврото, с показателен период за участие в еврозоната от 1 януари 2024 година

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР